První rok (s) Beautygabu, aneb co mi blog dal a vzal...

Rok se s rokem sešel a Beautygabu slaví první rok "na scéně" :) Nechce se mi ani věřit, že to tak rychle uteklo a zároveň, když si vybavím své začátky, přijde mi to šíleně dávno. Snad i proto, že ten rok byl neskutečně nadupaný a posunul mě někam, kde jsem si ani v těch nejrůžovějších snech nepředstavovala, že za 12 měsíců budu. Ale pojďme to vzít postupně.


Natěšené začátky
Vždycky jsem milovala kosmetiku, make-up, líčení a vše kolem toho. Odjakživa to byla taková moje malá závislost...každý máme něco, no :) Nápad začít s blogem vznikl, když jsem byla doma na mateřské a v začátcích se nudila a snažila se najít něco, co by mi zaměstnalo hlavu a zároveň mě bavilo. V té době jsem sledovala spoustu maminkovských, ale i beauty/lifestyle/fashion blogů na Instagramu a říkala si, že to přece nemůže být tak náročné občas něco vyfotit, a ještě za to dostat "věci zadarmo". Och, jak jsem byla bláhová!!! Můj původní záměr vydat se Momma + Beauty směrem vzal brzy za své. Zjistila jsem totiž, že pokud se chci prosadit a zaujmout, musím se věnovat jen jednomu odvětví, a to pořádně. Vím, že existuje spousta úspěšných blogů zaměřených na vše možné, ale to já nechtěla, nebo možná nedokázala. Těžko říct. Věděla jsem, že Beauty je má cesta, a tou jsem se taky vydala a vznikla Beautygabu.


Když se podívám na svou první produktovou fotku, musím se smát. Vybavím si to jako dnes, jak jsem ji celá natěšená fotila na okenním parapetu, snažíc se chytit to nejlepší světlo a kus orchideje z květináče vedle :) Byly to oleje Renovality, se kterými se v té době na IG roztrhl pytel, a já si je v akci na e-shopu Dr.Max nakoupila do zásoby. Doufala jsem taky, že když firmu označím, bude se mnou chtít začít spolupracovat...ano, v to jsem opravdu doufala...se svými dvěma fotkami a deseti sledujícími z řad rodiny a dvou Indů, které zaujalo moje první selfie :))))) Hodně rychle jsem se probrala z tohoto snění a rozhodla se odhodlaně pustit do práce. Cílem bylo zaujmout natolik, aby lidi chtěli kliknout na to vytoužené "Follow". V té době jsem měla doma opravdu spoustu kosmetiky všemožných značek a nebylo nic snazšího, než ji nafotit a přidat takové mini recenze, které by mohly lákat na návštěvu mého profilu. Zároveň, jako totální laik, jsem potřebovala pochopit funkce a možnosti, které mi IG nabízí, vytěžit co nejvíce z použitých hashtagů a nastudovat si ze zahraničních serverů, jak to vlastně všechno funguje. Postupem pokus-omyl jsem však brzy přešla z roviny totálního laika do roviny celkem zdatného uživatele. IG je velmi intuitivní, a i přes neustále přibývající nové funkce a algoritmy se v něm dá poměrně rychle zorientovat a pochopit, co a jak.

První spolupráce
Nejsem trpělivý člověk a nikdy asi nebudu, moje beraní povaha mi to prostě nedovoluje. Pokud hodně rychle nedosáhnu alespoň minimálního cíle, který jsem si vytyčila, hodně rychle ztrácím motivaci a zájem. Proto jsem věděla, že je víc než nutné pokusit se získat co nejdříve nějakou, byť alespoň drobnou spolupráci. Vím, že spousta blogerek zarytě tvrdí, že nikdy žádné firmě nepsaly, že je to pod jejich úroveň, a že si je spolupráce našly samy (a třeba je to i pravda), ale já prostě taková nejsem a nebudu vám tvrdit opak. Já jsem akční člověk! A přeci když hledáte práci, taky nečekáte, až si vás zaměstnavatel najde, ale intenzivně obepisujete potenciální chlebodárce. Stejně jako ve svých recenzích, i v tomto článku chci být maximálně otevřená a říct, jak to je. Takže jsem začala poměrně brzy obepisovat vybrané firmy. Některé odepsaly zamítavě, některé se s odpovědí ani nezahazovaly.


A potom odepsala Julie, můj dar z nebes, moje první kladná odpověď a značka, která mě v podstatě odrazila ode dna. BELL COSMETICS. Přesně tři týdny(!!!) ode dne, co jsem založila Beautygabu, mi přišel obrovský balíček plný dekorativní kosmetiky, která zrovna na českém trhu začínala, ale jinak měla velké renomé a úspěchy v celé Evropě i mimo ni. A tak se vlastně spojili dva "nováčci", aby se vzájemně podpořili, a já za to budu Julii navždy neskutečně vděčná. Za to, že mně, nezkušené blogerce s pár desítkami sledujících, dala tu důvěru a možnost ukázat, co ve mně je. V tu chvíli mi bylo jasné, že tuhle šanci musím chytit za pačesy nejpevněji, jak to jen půjde. A taky mi bylo jasné, že si už s pouhým IG blogem nevystačím a pro podrobnější recenze budu muset založit i klasický psaný blog. Což byla další výzva, protože v tomhle směru jsem byla absolutní laik a ani jsem nevěděla, kde se vlastně blog zakládá. Následovaly tak další hodiny a dny samostudia, abych si zvládla založit a hlavně používat blog. A potom přišla první velká recenze kosmetiky Bell, první v ČR (do té doby bylo pár recenzí ze Slovenska), která zaujala natolik, že mi postupně začal růst počet sledujících a začaly si mě všímat i firmy. Nebudu vám lhát, poprvé mě nějaká firma sama oslovila až téměř po půl roce, do té doby jsem si všechno domlouvala na základě své vlastní iniciativy, ale právě ten první usilovný půlrok mě neskutečně posunul, ať už co se zkušeností nebo kvality postů týče. Momentálně, přesně rok od založení, mám, troufnu si říct, opravdu spoustu krásných a lukrativních spoluprací, navštěvuji akce, na které bych se dřív nedostala, testuji produkty, o kterých bych se ani nedozvěděla, nebo si je jednoduše z neznalosti značky nekoupila, ale hlavně bych nepoznala tolik úžasných lidí. Ať už z řad blogerů, PR a marketingových oddělení jednotlivých firem, ale i z řad svých sledujících. Ano, byť se to může zdát někomu směšné, můžu směle říct, že jsem díky Instagramu poznala velkou spoustu skvělých lidí a pár z nich můžu označit za dobré přátele a spřízněné duše. Nejsem ještě tak daleko, abych měla placené spolupráce (veškeré moje spolupráce jsou na základě barteru), ale věřím, že i tam se jednou dostanu.

Moje začátky...

Musela jsem si najít svou cestu, svůj styl. To bych asi doporučila každé začínající blogerce jako to hlavní. Je fajn se inspirovat, ale nikdy nekopírovat. Moje "poznávačka" je bílá kožešinka. Troufnu si říct, že rukopis na fotkách je už posledních pár týdnů tak nezaměnitelný, že ti, co mě sledují a znají, ihned poznají, že fotka je ode mě. Focení mě baví, dokonce mě chytlo natolik, že se dostalo i na tu pomyslnou nedosažitelnou rovinu obsese ke kosmetice. A když můžu tyto dvě záliby spojit, je to vůbec to nejlepší. Zároveň doporučuji všem nenechat se odradit možným počátečním neúspěchem, chce to jen vytrvat! Tahle záliba je ovšem taky neskutečný žrout času. Nikdo, kdo se tomu sám nevěnuje, neví, kolik je za jedním postem, natož recenzí, práce. Hodiny práce. Nervů. I proto se všichni blogeři a influenceři honí za srdíčky a komenty, protože to je v podstatě jediná forma odměny, zpětné vazby, pochvaly a ocenění, že to, co dělají, dělají dobře. Tak těmi srdíčky nešetřete, prosím, a pokud už někoho sledujete, dejte mu najevo, že ho sledujete rádi. O tom sociální sítě jsou, nevyčkávat v pozadí, ale dát nějakou zpětnou vazbu. Ani nevíte, jak to žene člověka dál...

Stejně jako v tom lidském prvním roce života, potýkala jsem se v prvním blogerském roce s neohrabaným pozorováním, postupným objevováním nového a dosud nepoznaného, a posouváním se v pomyslném vývoji vpřed. Většina dětí se kolem roku postaví, stejně tak i já jako Beautygabu mám pocit, že jakž takž stojím, neohrabaně, ale stojím. Abych však začala chodit, natož pořádně běhat, mi ještě chybí jistota, trénink a zase trénink. Co mi ale nechybí je odhodlání a motivace dojít tam, kam si usmyslím, stejně jako podpora mých nejbližších. A stejně jako jsem vděčná Julii z Bell Cosmetics, jsem vděčná i každému jednomu člověku, který klikl na srdíčko nebo "follow" u mého profilu a všem firmám, které mi daly důvěru a dlouhodobě, ale i jednorázově se mnou spolupracují. DĚKUJI!!!

Už teď se těším, co mi ten rok číslo 2 přinese...
Děkuji, pokud jste dočetli až sem a děkuji za podporu, kterou mi dáváte!
Vaše Gábi


Komentáře

  1. Krásný den, Gábi... Gratuluji Vám. Nádherně napsáno ♥ Vím přesně o čem píšete. Přeji Vám splnění všeho, co si přejete do dalších let nejen blogování. Kristi ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky